Pagina sluiten
  Jeroen Hermkens
 
Jeroen Hermkens | Litho's en schilderijen
Jeroen Hermkens heeft zijn opleiding gevolgd aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Utrecht en Atelier Lithographique Champfleury te Parijs.
Wie met de litho's en schilderijen van Jeroen geconfronteerd wordt, bezwijkt voor de kracht van de expressie, de doelbewuste veeg en de subtiele kleurkeuze. Het valt op dat mensen op de stadsbeelden meestal ontbreken. ´Ik vind zelf dat ik de wereld afbeeld zoals die door mensen wordt gemaakt en bewoond. Zet je daar mensen tussen, dan wordt het al gauw anekdotisch en dat doet afbreuk aan de zeggingskracht. lk werk expressief, maak er mijn eigen werkelijkheid van.´ aldus Hermkens.
Jeroen doet zijn inspiratie niet alleen in Nederland op. Drie of vier keer per jaar reist hij naar het buitenland, o.a. naar Italie, Zuid Frankrijk, Jemen, Japan en Amerika. In Nederland trekt hij er regelmatig op uit om nieuwe motieven te vinden: oude spoorbruggen, leegstaande fabrieken en verlaten steengroeven.
Jeroen ontving in 1996 de Nederlandse Grafiekprijs. In het jaar 2006 na een landelijke verkiezing, werd hij uitgeroepen tot kunstenaar van het jaar. De schilderijen en litho's van Jeroen Hermkens zijn regelmatig te zien in binnen- en buitenland. Hij heeft o.a. exposities gehad in Wenen, New York, Maubeuge en New Orleans. In Nederland was zijn werk behalve in galeries ook in diverse musea te zien. In oktober 2003 verscheen in Frankrijk een oeuvrecatalogus van zijn volledige grafische werk. Naar aanleiding hiervan organiseerde het Musee departemental de L'Oise in Beauvais een grote overzichtstentoonstelling.
Mede door zijn jaarlijkse deelname aan de International Print Fair in New York krijgt zijn werk een verspreiding over de gehele wereld. De nieuwszender CNN zond in december 2000 wereldwijd een item over Jeroen Hermkens uit. Verder was in maart 2001 een uitzending van 'Het Klokhuis' aan hem gewijd.In 2007 maakte Jeroen Hermkens in opdracht van galerie Bozana Milić de Zutphenprent 2007.